mituri de nutritie

Să desființăm câteva mituri din nutriție

Hello,

Topicul desfiintarii miturilor este de mare actualitate si de interes, in contextul in care pe toate retelele de socializare vom gasi , la un moment dat, un articol cu un titlu generos , care ne promite multe si nu ne ofera nici o garantie. Cu siguranta cu totii am apasat click pe un articol care ne promite minuni inca din titlu insa in momentul in care am citit continutul , informatia nu sustine in totalitate ceea ce citim la prima vedere.

Am ales cateva mituri pe care toata lumea le-a auzit la un moment dat sau le-a crezut, lucru care nu este de condamnat deoarece internetul vehiculeaza multe informatii false si care nu sunt sustinute de studii sau informatii stiintifice.

Mitul 1- “CARBOHIDRATII INGRASA”

In ultima perioada s-a considerat ca hidratii de carbon ( carbohidratii ) sunt cel mai mare dusman al dietelor si ca acestia consumati in orice cantitate vor determina cresterea in greutate. Nimic mai fals ! Carbohidratii au un rol foarte important  si impreuna cu lipidele si proteinele reprezinta categoria importanta a MACRONUTRIENTILOR. Aproximativ jumatate din necesarul nostrum energetic zilnic trebuie sa fie acoperit de carbohidrati dearece aceasta este prima sursa de energie de care organismul nostrum se bucura atunci cand are nevoie de carburant. Consuma carbohidrati cu moderatie, alege-i pe cei de calitate ( paste integrale, paine integrala, ore integral, cartofi)  in detrimentul celor in forma rafinata ( zahar, faina alba etc ) . Asadar atata timp cat incadram carbohidratii corect in dieta noastra acestia nu ne vor aduce un plus de kilograme. Moderatia este secretul.

Mitul 2 –  “MICUL DEJUN ESTE OBLIGATORIU, FIIND CEA MAI IMPORTANTA MASA A ZILEI “

Cel mai des intalnit mit este acesta care divinizeaza micul dejun. Sigur ca ideal ar fi sa avem 3 mese principale si 1-2 gustari pe parcursul unei zile, insa de multe ori programul nu ne permite sa facem acest lucru zilnic . Nu este o tragedie deoarece putem adapta mesele pe parcursul zilei. O zi in care nu am consumat micul dejun nu este o zi pierduta !

Mitul 3 –  “GRASIMILE INGRASA”

Din nou o informatie cat se poate de falsa deoarece dupa cum am amintit si la mitul de mai sus cu carbohidratii, grasimile au rol foarte important – cresc imunitatea, rol structural, functional, energetic. Excesul caloric ne va duce la o crestere in greutate fara  doar si poate, grasimile au fara doar si poate rolul lor intr-o dieta echilibrata si trebuie sa fie consumate la un procent de 20-30% din necesarul energetic ( depinde de caz ) . Este usor intr-adevar sa ne depasim necesarul caloric prin consumul crescut de grasimi deoarece acestea sunt de doua ori mai dense caloric decat carbohidratii. In concluzie daca avem un consum moderat de grasimi acestea nu ne vor ingrasa. Totusi este recomandat sa avem o dieta echilibrata in care sa integram corect toti macronutrientii.

Mitul 4 – “DACA MANANCI DUPA ORA X TE VEI INGRASA”

Acest mit este foarte „batran” si refuza sa plece definitive din multe postari de pe internet.

Din punct de vedere al echilibrului energetic organismul nostru nu are bariere precum ceas sau orar, nu stie la ce ora am consumat un anumit aliment, el stie doar daca ne-am depasit necesarul energetic sau nu. In general, dupa parerea mea cel mai bine este sa nu sarim peste o masa doar pentru ca este prea tarziu, deoarece deranjul si dezechilibrul se instaleaza odata cu dezorganizarea. Mai bine luam o masa mai tarziu decat sa nu o luam deloc.

Mitul 5- “FRUCTELE INGRASA”

Amuzant este cum ne alegem cate un inamic si ne dorim sa il demonizam si ulterior sa il invinuim. In orice caz, de fructe si legume nu trebuie sa ne temem si nu ar trebui. Acest mit se bazeaza pe continutul fructelor in fructoza. Acest carbohidrat simplu este  prezent in mod natural in fructe, este metabolizat in ficat si sigur ca daca consumam o cantitate mare de fructe, curba noastra glicemica ia o directie ascendenta. Spre deosebire de alte alimente care au acelasi  efect, fructele contin si fibre, vitamine, minerale. Beneficiile sunt reale si nu trebuie sa ne fie frica de ele, insa desigur nu trebuie sa uitam de moderatie.  Nimeni nu s-a ingrasat niciodata de la fructe ! 😊

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *