Seminte de Chia: 9 Beneficii Surprinzatoare a speciei din Mexic/Guatemala

1. Istoria semintelor de chia
2. Beneficiile semintelor de chia pentru sanatatea organismului
3. Ce arata studiile despre semintele de chia
4. Utilizarea semintelor de chia in alimentatie
5. Retete simple si rapide cu seminte de chia
6. Contraindicatii si efecte negative


(sursa imagine: www.istockphoto.com)

1. Istoria semintelor de chia


Se spune ca semintele de chia au fost principala sursa de hrana a popoarelor Aztece si Mayase, inca din anul 3.500 î.Hr. Ei au fost primii oameni care au descoperit beneficiile uluitoare ale acestor seminte si le consumau crude, macinate sau sub forma de faina. Semintele erau mai apoi presate pentru a obtine uleiul si adaugate in bauturi, folosite mai ales in scopuri medicinale. Vechile retete in care ele erau adaugate se mai gasesc si astazi in felurile de mancare specifice Americii de Sud. Numele de ,,chia,, provine din limbajul mayasilor si inseamna ,,putere,,. Ele au fost numite asa deoarece reprezinta o sursa foarte importanta de energie si sanatate pentru organism. Chia sau Salvia hispanica, cunoscuta si sub denumirea de chia mexicana este o planta originara din zona centrala si sudica a statelor Mexic si Guatemala. Importanta lor se remarca si prin faptul ca erau folosite ca tribut sau moneda de schimb. Cand America de Sud a fost invadata de spanioli, asocierea semintelor de chia cu ritualurile aztece din acele timpuri a dus la interzicerea lor. Cu toate acestea, planta a continuat sa mai fie cultivata de catre localnici, ajungand sa supravietuiasca si sa fie redescoperita mai tarziu. Semintele ei sunt de culoare gri, mici si rotunde, asemanatoare cu cele ale macului. Inca din cele mai vechi timpuri, ele au fost apreciate pentru capacitatea lor de a furniza in organism o energie de lunga durata. Recent, chia a devenit un superaliment modern, consumat peste tot in lume de catre persoanele care sun preocupate de un stil de viata sanatos. Pline de vitamine, minerale si acizi grasi, semintele de chia sunt folosite in alimentatia de zi cu zi, in mancaruri, bauturi si deserturi. Ele au un gust asemanator nucilor, sunt extrem de usor de digerat si pot fi adaugate cu usurinta retetelor de mancare diverse, din toate categoriile.

2.Beneficiile semintelor de chia pentru sanatatea organismului


(sursa imagine: www.istockphoto.com)

Cu timpul, specialistii au descoperit ca beneficiile semintelor de chia sunt chiar mai uimitoare decat se stia. Ele contribuie consistent la sanatatea pielii si aspectul catifelat al acesteia, reduce semnele de imbatranire, intretine un sistem digestiv si o inima sanatoasa si incurajeaza rezistenta oaselor si a muschilor. Ele sunt adesea recomandate in dietele de slabit, intrucat au un raport caloric aproape nul si un continut de nutrienti care instaleaza repede senzatia de satietate, drept urmare hranesc organismul fara riscul ingrasarii. Atunci cand semintele intra in contact cu apa, ele se transforma intr-o pasta care creste in dimensiune, instaurand senzatia de plenitudine si impiedicand supraalimentarea.

Beneficiile semintelor de chia pentru sanatatea organismului:

Intaresc sistemul imunitar

Semintele de chia sunt recunoscute dintotdeauna ca fiind aliatele unui organism puternic si sanatos.Datorita proteinelor, ele cresc rapid nivelul de energie, iar acizii grasi si Omega 3 intaresc imunitatea si previn aparitia bolilor.

Previn bolile gastro-intestinale

Fiind foarte bogate in fibre, ele au devenit alimentul cu cele mai multe beneficii asupra sistemului digestiv. Semintele de chia contin atat fibre solubile cat si insolubile, fapt care ajuta la o digerare mai lenta si mai usoara. Ele hidrateaza colonul si previn inflamatiile peretilor intestinului si ai diverticulilor dispusi.

Semintele de chia previn afectiunile cardio-vasculare si aparitia formelor de cancer

Consumul frecvent al acestor seminte regleaza in timp nivelul colesterolului din sange, ajutand foarte mult la o buna functionare a inimii. Integrate in dieta zilnica, aceste seminte distrug celulele canceroase din ADN, luptand impotriva mai multor tipuri de cancer.

Ajuta la imbunatatirea functiilor creierului

Iata ca semintele de chia atrag multe beneficii si la nivel intelectual, aducand sensibilitate membranelor cerebrale, astfel, imbunatatind functiile creierului. Incurajeaza memoria pe termen lung, inhiba senzatiile de anxietate si ajuta la gandire.

Previn imbatranirea prematura, sporind longevitatea

Semintele de chia au rol foarte important in mentinerea unui organism tanar. Ele dau naturalete corpului, datorita continutului crescut de antioxidanti. Substantele ei nutritive previn degradarea celulelor din organism si combat afectiunile ce imbatranesc corpul.

Intaresc oasele

Este vorba despre calciul care se gaseste in compozitia acestor seminte, mai exact de cinci ori mai mult calciu decat se gaseste in lapte. Pot fi un aliment de baza pentru copii, in cesterea si dezvoltarea lor, cat si pentru persoanele predispuse la osteoporoza. Consumul regulat de seminte de chia intareste foarte mult oasele si previne aparitia fracturilor. Chia este si o sursa de bor, care ajuta la absobria mai rapida a calciului in organism.

Au rol protector

Semintele de chia protejeaza de factorii nocivi ai mediului inconjurator, cum ar fi: poluarea, fumul de tigara, alcoolul sau chiar razele UV. Daca vei consuma chia in fiecare zi, vei beneficia de o protectie optima, continua.

Regleaza nivelul de energie

Deoarece sunt foarte bogate in zinc, semintele de chia ajuta organismul sa creasca leptina. Leptina este un hormon cheie care regleaza apetitul si modul in care corpul isi distribuie energia. De asemenea, imbunatateste rezistenta, fiind o sursa excelenta de hrana pentru cei care vor sa isi mentina corpul in cea mai buna forma, prin exercitii fizice.

Contribuie la sanatatea dintilor

Avand in compozitie mult calciu, fosfor si vitamina A, nu e de mirare ca semintele de chia sunt un aliment de varf pentru mentinerea unei danturi frumoase. In acest caz, calciul este cel care joaca un rol extrem de important si este absolut necesar pentru sanatatea dintilor. Zincul previne tartrul si mineralizeaza dintii, avand un efect antibacterian, care indeparteaza germenii si microbii, eliminand o respiratie urat mirositoare. Vitamina A si fosforul sun, de asemenea, importante pentru dinti puternici si sanatosi.

Un lucru minunat la aceste seminte este faptul ca aroma lor este foarte slaba, ceea ce le transforma intr-un aliment extrem de versatil. Ele pot avea un gust foarte usor de alune sau, dupa cum spun unii, de nuca. Datorita acestui fapt, pot fi adaugate in retete de mancare diverse, fara sa strice sau sa influenteze gustul preparatului.

3. Ce arata studiile despre semintele de chia



(sursa imagine: www.istockphoto.com)

Cercetatorii din Argentina au stabilit modul în care ele pot ajuta la prevenirea tulburarilor metabolice, cum ar fi dislipidemia (rezistenta la grasime excesiva) si rezistenta la insulina,factor in dezvoltarea diabetului. In cadrul unui studiu, expertii au efectuat doua teste simultane, descoperind cateva date importante legate de consumul semintelor de chia.

Primul test evalueaza cum au raspuns organismele sanatoase dupa trei saptamani in care au beneficiat de o dieta bogata in zahar, unde semintele de chia au reprezentat alimentul principal ca sursa de grasimi alimentare.

Cel de al doilea test introduce in alimentatia organismelor sanatoase cantitati de zaharoza timp de trei luni, fapt care dezvolta dislipidemie si o mare rezistenta la insulina. Apoi, organismele afectate au fost hranite din nou cu cantitati mari de zaharoza, alaturi de o dieta foarte bogata in seminte de Chia, timp de trei luni.

Rezultatele au fost uimitoare:

In timpul primei examinari, consumul de seminte de Chia a combatut complet dislipidemia si rezistenta la insulina. De fapt, nivelele sanguine nu s-au schimbat deloc, in ciuda faptului ca 65% din dieta alimentare a fost compusa din zahar, timp de trei saptamani. In timpul celui de al doilea test, dupa ce organismele afectate de diabet au avut o dieta pe baza de seminte de chia , au avut parte de o recuperare completa. -British Journal of Nutrition-
(gasesti mai multe informatii legate de scest studiu pe site-ul https://draxe.com/chia-seeds-benefits-side-effects/ )

Cercetatorii au descoperit, de asemenea, ca semintele de chia in alimentatie reduc tesutul adipos visceral (grasimea care se depune in zona abdominala), care afecteaza foarte mult metabolismul organismului si este un factor care duce la obezitate.
Astfel, aceste seminte s-au dovedit a fi extrem de benefice in vindecarea diabetului.

4. Utilizarea semintelor de chia in alimentatie


(sursa imagine: www.Unsplash.com)

Aceste seminte sunt unul din alimentele cu cel mai valoros continut nutritional. Desi sunt mai rar folosite in bucataria europeana, ele ar trebui consumate in alimentatia de zi cu zi,deoarece au o concentratie imensa de acizi grasi Omega 3, multe proteine si fibre. Medicii si nutritionistii recomanda integrarea acestor seminte in alimentatie, in dietele de sanatate si cele pentru slabit, dar si in regimuri alimentare pentru diverse afectiuni, datorita unui continut mare de nutrienti si antioxidanti indispensabili organismului si foarte valorosi pentru o buna functionare a lui. De regula, semintele integrale de chia sunt adesea adaugate in salate, supe, sandwich-uri, prajituri vegane sau raw-vegane, smoothie-uri, produse de patiserie sau pot fi consumate simple, in iaurt sau in cerealele micului dejun.

Cate calorii contin semintele de chia?

In timp, s-au efectuat diverse studii pentru a determina ce contin semintele de chia. Astfel, specialistii au descoperit ca doua linguri de seminte de chia (o portie zilnica recomandata) contin:

11 grame de fibre
4 grame de proteine
9 grame de grasimi, din care 5 grame reprezinta Omega 3
18% din doza zilnica necesara de Calciu
30% din doza zilnica necesara de Mangan
30% din doa zilnica necesara de Magneziu
27% din doza zilnica necesara de Fosfot
O cantitate consistenta de Zinc, vitamine B1, vitamine B2, vitamina B3 si Potasiu

In doua linguri de seminte de chia se gasesc numai 137 de calorii si 1 gram de carbohidrati. Astfel, aceste seminte reprezinta cea mai buna sursa nutritiva din lume. Ele provin direct din natura, sunt integrale, neprocesate si nemodificate genetic. In acelasi timp, sunt 100% organice si nu contin gluten. Este de ajuns sa pui cateva seminte in micul dejun, pentru a capata energie pe parcursul intregii zile.

5. Retete simple si rapide cu seminte de chia

Apa cu seminte de chia

Una dintre cele mai simple si la indemana metode de a consuma aceste seminte este sa le adaugi in apa. Trei linguri de seminte de chia intr-un litru de apa sunt suficiente pentru a putea fi consumate ca atare sau cu putina zeama de lamaie, portocala, sau orice alt fruct preferat. Vei obtine un mix satios, energizant si plin de vitamine.

Limonada cu chia

Adauga o lingurita de seminte de chia in jumatate de litru de apa si lasa-le la inmuiat o jumatate de ora. Sucul de la o lamaie si o lingura de miere de albine vor transforma acest mix intr-o limonada gustoasa. Poti adauga si felii de fructe pentru o aroma mai intensa.

Ceai de slabit

Cura de slabit cu seminte de chia te ajuta sa pierzi din kilograme intr-un mod sanatos si, in acelasi timp, sa capeti mai multa energie.Consumat in prima parte a zilei, ceaiul de chia iti va inlatura senzatia de foame, arde din depunerile de grasime si incurajeaza o buna functionare a sistemului digestiv.

Smoothie cu banana si seminte de chia

Smoothie-urile sunt o gustare delicioasa si, in functie de ingrediente, acestea pot inlocui cu usurinta o masa sau o gustare. Adauga in blender 400 ml de apa, o banana si un mix de fructe de padure si vei obtine o bautura energizanta si delicioasa. Pentru un gust mai intens, poti adauga o lingurita de unt de arahide.

Ce mai poti pregati cu ajutorul semintelor de chia?

Apa cu seminte de chia pot inlocui ouale din prajituri
Ele pot fi adaugate peste iaurt sau budinca, indiferent de ingrediente
Se folosesc adesea ca dressing-uri in salatele mixte
Semintele de chia sunt ideale pentru shake-urile proteice si chiar inghetata
Poti pregati clatite, adaugandu-le peste ou, faina si lapte
Ele pot fi adaugate si in compozitia pentru chiftele cu carne sau vegetariene
Sunt foarte delicioase in supe sau supe creme
Pot fi adaugate in paine, alaturi de alte seminte
Blatul de pizza cu seminte chia va fi nu doar gustos, dar si foarte sanatos
Lapte cu cereale si seminte de chia, alaturi de cateva fructe uscate
Pentru un mic dejun rapid, poti prepara cativa biscuiti cu seminte de chia
Batoanele proteice de casa sunt o varianta mult mai sanatoasa decat cele din magazine. Prepara-le cu ajutorul semintelor de chia

Hidratarea acestor seminte este extrem de importanta, deoarece absorb o cantitate mare de lichid intr-un timp foarte scurt. De aceea, este recomandat sa se consume numai dupa o hidratare in prealabil, cu ajutorul unei cantitati suficiente de apa. Numai 10 grame de seminte de chia pot sa absoarba 120 ml de apa. Consumul semintelor uscate, urmat de lichide, poate provoca dificultati mari la inghitire si chiar blocaje digestive.

Contraindicatii si efecte negative

 

La fel ca orice alt superaliment bogat in nutrienti, nu este recomandat sa exagerezi cu consumul acestuia. Pentru un plan de nutritie sanatos si corect, trebuie sa respecti doza zilnica recomandata in dieta ta, pentru a beneficia cat mai bine de proprietatile acestuia. Maxim doua lingurite de seminte de chia pe zi sunt suficiente pentru a-ti ajuta organismul sa se mentine sanatos si in cea mai buna forma.

Iata o serie de contraindicatii de care este bine sa tii cont:

Un consum exagerat de fibre poate cauza dureri abdominale si balonare
Daca prezinti o alergie la semintele de mustar, este bine sa stii ca e nevoie sa reduci cantitatea de consum a semintelor de chia si sa monitorizezi cu atentie semnele pe care ti le da organismul
Nu este recomandat sa consumi seminte de chia daca ai o tensiune arteriala scazuta
In cazul in care urmeaza sa faci o interventie chirurgicala sau urmezi un tratament pe baza de aspirina, este bine sa nu consumi seminte de chia
Nu sunt recomandate in alimentatia femeilor insarcinate sau a mamelor care alapteaza

Petru a te putea bucura de toate beneficiile semintelor de chia, ele trebuie integrate unei alimentatii cat mai echilibrate, alaturi de miscare, odihna si un stil de viata sanatos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *