Al doilea weekend din septembrie l-am petrecut la cea de-a doua ediție a Festivalului Stradal Wonderpuck, singurul festival de tip open-air pentru copii și familie din Transilvania. Acolo, am gătit impreună nutriționistul preparate sănătoase cu cei mici, dar și cu cei mari.
Din dorința de a ne implica pozitiv în comunitate prin promovarea unei alimentații sănătoase și creșterea gradului de conștientizare asupra importanței nutriției, am început să facem aceste ateliere de gătit pentru copii, pe care le-am oferit gratuit și în cadrul Wonderpuck.
Ioana Popa Nutriționist-Dietetician: „Alimentația copiilor școlari și preșcolari poate determina tiparul alimentar în viața adultă și implicit, statusul lor nutrițional. În România, 1 din 4 copii sunt cu suprapondere și obezitate, de aceea este foarte important să-i acordăm alimentației o mare atenție în această perioadă a vieții. Sigur, mereu se vorbește despre mofturi și despre refuzul de a consuma anumite alimente. Să nu uităm însă, că ei se află într-o perioadă în care preferințele alimentare încă nu sunt bine conturate, dar există o curiozitate aproape în tot ceea ce fac și putem folosi asta în avantajul nostru. Așadar, să nu ne lăsăm descurajați când aceștia refuză un anumit aliment, ci să continuăm să il oferim, sub alte forme sau însoțite de o poveste atractivă. Pe de altă parte, spunând-i lucruri precum: <<A, păi ție nu îți place asta!>>, <>, <<Acasă nu mănânci y.>> sau obligându-l să mănânce anumite lucruri, nu face decât să încurajeze refuzul.
Un mod eficient de a le implementa copiilor o alimentație sănătoasă este implicarea acesora în procesul de gătire și incurajarea acestora să experimenteze, să identifice aromele și să guste ingredientele și preparatele. Acesta este și scopul atelierelor pe care le facem. În plus, probabilitatea de a încerca ceva nou este mult mai mare când sunt în comunitate și când alți copii alături de care mănâncă le consideră plăcute.
În cadrul atelierelor, când gătim împreună cu copiii, mereu le spunem lucruri interesante și educative despre ingredientele cu care lucrăm și încercăm să le stimulăm interesul pentru alimentele sănătoase. Spre exemplu, la atelierul în care preparăm un cheesecake cu ricotta și fructe le spunem despre calciu și despre cum ne ajută acesta să fim puternici, având oase și dinți sănătoși.
În educația nutrițională a copiilor, este bine să știm că exemplul personal este unealta cea mai puternică. Așadar, dacă vrem un copil sănătos, un copil care să mănânce echilibrat trebuie, în primul rând, noi părinții să facem toate aceste lucruri.”
WonderPuck este despre copilul din noi, dar, mai presus de toate, WonderPuck este despre împreună.
Să ne revedem cu bine anul viitor!