Tot ce trebuie sa stii despre intoleranta la gluten

Dieta cu sau fara gluten reprezinta unul dintre cele mai discutate subiecte, in ceea ce priveste nutritia, din ultimii ani. Ce este intoleranta la gluten, ce presupune dieta fara gluten, este sau nu confirmata sensibilitatea la gluten si ce inseamna alimentatia fara gluten pentru persoanele care nu sufera de Boala Celiaca? Iti raspundem, impreuna cu nutritionistul nostru, Ioana Popa, la toate intrebarile in articolul de azi.

Ce este glutenul?

Glutenul este o proteina din cereale, care se gaseste in grau, orz, secara si produsele obtinute din acestea (produse de panificatie, bere, paste etc.).

Pentru aproximativ 1% din populatie, consumul de gluten provoaca Boaca Celiaca, o afectiune intestinala, caracterizata de incapacitatea absorbtiei de nutrienti din mancare.

Ce este Boala Celiaca, cum se diagnosticheaza si care sunt simptomele?

Dupa cum spuneam mai sus, Boala Celiaca sau intoleranta la gluten, impiedica corpul sa absoarba nutrientii din mancare, sistemul imunitar reactionand la gluten si cauzand afectiunile intestinale. Anticorpii ataca mucoasa intestinala, rezultatul afectiunii fiind faptul ca grasimile, proteinele, vitaminele si mineralele nu mai sunt absorbite de corp si se elimina prin scaun.

Simptomele Bolii Celiace pot varia in gravitate, uneori boala fiind chiar asimptomatica. Simptomele digestive pot include:

  • balonare sau durere abdominala
  • diaree
  • voma
  • constipatie

Adultii care nu afiseaza simptome digestive, desi boala le afecteaza intestinele, pot afisa simptome legate de pierderea in greutate, cum ar fi:

  • anemie
  • oboseala
  • ulcer bucal
  • senzatie de amorteala a mainilor si picioarelor

Pentru a confirma diagnosticul de Boala Celiaca, se poate face analiza simpla de sange si de cele mai multe ori nu necesita analize suplimentare, asa ca daca simti ca simptomele descrise mai sus ar putea fi cauzate de intoleranta la gluten, nu ezita sa mergi la medic si sa-ti faci analiza.

Ce presupune dieta fara gluten?

In primul rand, e important de stiut ca odata diagnosticaticata, Boala Celiaca presupune o dieta fara gluten pentru tot restul vietii.

Pe langa produsele de panificatie, cereale si paste, si biscuitii, briosele, pizza, prajiturile, tartele, noodles, cartofii prajiti, unele sosuri, chiar si supele preparate cu faina pot crea probleme, asa ca e foarte important sa te asiguri ca stii exact ce ingrediente contine fiecare produs pe care il cumperi sau fiecare preparat pe care il consumi in restaurant. Vinul si bauturile distilate sunt sigure, insa majoritatea tipurilor de bere nu, deoarece nu trec printr-un proces de distilare.

Un dietetician licentiat iti poate oferi suport nutritional si educatie, mai ales la inceputul dietei, cand este foarte important sa stabilesti ce poti consuma si cum alegi produsele potrivite pentru dieta fara gluten.

Exista alternative de cerealiere pentru persoanele cu Boala Celiaca: orez, porumb, hrisca, mei, ovaz (necontaminat), quinoa si poti opta pentru produse special create pentru acest tip de dieta: macaroane din fasole neagra, spaghetti din hrisca, penne de orez integral, fusilli din quinoa – porumb – orez, gustari de tip turte crocante sau biscuiti fara gluten.

E sanatoasa dieta fara gluten pentru cei care nu sufera de Boala Celiaca?

Se vorbește despre sensibilitate la gluten la unele persoane, dar pana in prezent literatura de specialitate nu a confimat existenta acesteia.

Contrar multor mituri si tendinte vehiculate in ultima vreme, alimentatia fara gluten pentru persoanele care nu sufera de Boala Celiaca nu ofera niciun beneficiu asupra sanatatii. In plus, dieta fara gluten la persoanele non-celiace prezinta un risc mai mare de deficiente si carente nutritionale, dar si boli cardiovasculare.

Daca simti ca ai putea suferi de intoleranta la gluten, iti recomandam sa iei decizia modificarilor din dieta dupa efectuarea analizei de sange, care iti va putea confirma sau infirma banuielile.

Ce ti-ai dori sa mai afli despre intoleranta la gluten? Ne poti impartasi si alte sfaturi? Scrie-ne intrebarile sau impartaseste-ne din experienta ta in comentarii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *